NCT i Arendal

NCT i Arendal

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 30.09.23. Oppdatert 27.10.23.
del på mail/FB/X ```html Nordisk Camping Treff Report

Morsomt treff for
både barn og voksne

I juli møttes campere fra både Norge, Sverige, Finland og Danmark til Nordisk Camping Treff på Tromøya ved Arendal, og det var lagt opp til at spesielt barn og ungdom skulle ha flotte aktiviteter og trives på campingtreffet. Klatreparken var en innertier.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN (Tekst og foto)

– Vi hadde en ganske fin påmelding, oppsummerer Norsk Bobil og Caravan Clubs president, Berit Seljeseth Osa, som under treffet kunne konstatere at det det hadde rullet inn over 250 ekvipasjer. Det betyr at treffet samlet over 500 mennesker.

 

   169 av ekvipasjene (bobiler og campingvogner) var norske, 39 finske, 38 svenske og ni fra Danmark. Til sammen deltok rundt 40 barn og ungdommer under 18 år.

 

(Se også video helt i slutten av denne saken. Klikk på de fire pilene i videovisningen for å se film fra klatreparken og intervju i full skjerm.)

 

Ledertrio: Bjørn-Viggo Halvorsen, Anne Kristin Mauland og Berit Seljeseth Osa var sammen med Anstein Sørum hovedansvarlig for NCT 2023.

Barn og ungdom

Hver dag møttes de minste til aktiviteter i Glasshuset. Det ble arrangert barnedisko, og barna laget kjepphester, bobiler, hadde rebusløp, gikk på tur i skogen, lekte med erteposer og stigespill. Høydepunktet var klatreparken Troll Park Hove.

   I Glasshuset ble det servert popcorn og saft, og hver ettermiddag fra klokken 17.00 til 20.00 var det lagt opp til underholdning, leker og spill, som også inkluderte barn og ungdom.

    Allerede i sin åpningstale varslet NBCC-president Berit Seljeseth Osa at det i år var blitt lagt stort fokus i å legge til rette for å gi barn gode opplevelser, og at Hove leirsenter var plukket ut med tanke på både Trollparken, nærhet til sjøen og naturopplevelsene. 

   NCR-president Kenneth Björkskog var også glad for å se så mange barn på treffet, og minnet om at nettopp alle barnefamilier er fremtiden for campingklubbene i både Norge, Sverige, Finland og Danmark. NCT-flagget ble derfor også ført opp til flaggstengene av barna. 

Anstein Sørum var både dommer under hesteskofinalen, og leder for innkjøringen til treffet. Foto: Bjørn Egil Jakobsen 

Barnebarn med på tur

I tillegg til flere barnefamilier, viste det seg at også mange besteforeldre hadde tatt med barnebarn på tur i bobiler og campingvogner. Barn som koser seg med aktiviteter på camping er ofte prikken over i-en for en vellykket campingtur.

   Dette ble spesielt tydelig i klatreparken hvor både foreldre og besteforeldre var sammen med sine barn og barnebarn. Flere av de voksne var gode motivatorer også for andres barn, som ble litt redde når de sto oppe på en plattform langt over bakken alene.

    – Vi må sørge for at alle skal få en ordentlig og bra opplevelse, sier Jan Erik Røed, som fulgte nøye med og var straks på pletten når det var barn som ble litt redde. 

Norsk Bobil og Caravan Clubs avdelinger fra Romerike, Sunndal og omegn, Hamar og omegn, Aust-Agder, Follo, Romsdal og Rogaland hadde med seg faner til treffet.

Må gi litt trøst

– Mange trenger litt motivasjon for å tørre å utfordre seg selv og komme seg litt videre i løypa. Ser at mange av de som stopper opp har litt med høydeskrekk å gjøre, og da må vi voksne gå og trøste litt, smiler han. For han var det en flott drivkraft å få se stoltheten barna viste etter å ha gjennomført løypa.

  – Når de klarer dette så er de stolte. Det er givende å se stoltheten barna viser når de har mestret dette selv om det var litt skummelt til å begynne med, slår Jan Erik Røed fast.

– Hvordan synes du det er å være på campingtreff med så mange barn og ungdom?

   – Dette er kjempemoro. Det er jo barna som er framtiden vår. Vi må få motivert flere barnefamilier til å bli med. Trives barna så trives også de voksne. Det er i hvert fall min motivasjon for å få barna til å trives, svarer han. 

– Dette er kjempemoro. Det er jo barna som er framtiden vår. Vi må få motivert flere barnefamilier til å bli med, sier Jan Erik Røed fra NBCC avdeling Vestfold Søndre.

Viktig med aktiviteter

Klatreparken ble også litt skummel for foreldre og besteforeldre, som ble med ungene sine opp i høyden. Mia (15) fra Kleppestø i Askøy kommune, var for eksempel en av ungdommene som selv måtte pushe sin mamma Mona Paulsen for å få henne med til de ulike høydene. Og her gikk gjerne trøst og motivasjon motsatt vei.

   – Det er veldig viktig å ha aktiviteter som fenger barn og ungdom. Dette må vi i Norsk Bobil og Caravan Club bli enda bedre på og ha mer søkelys på når vi inviterer til treff.  Vi må heller ikke glemme de eldste ungdommene, sier Mona Paulsen når hun er nede på bakken igjen. 

Vice riksordförande Lasse Lindström fra den svenske caravanklubben var også smilende og glad under det nordiske treffet.

Svenskene er med

Mange av de som deltar på nordisk treff har vært på flere, og gjerne år etter år. De nordiske landene bytter hvert år på å arrangere, og både riksordförande Christel Christensen og vice riksordförande Lasse Lindström fra den svenske caravanklubben kom til Arendal også i år.

    – Jeg har vært med på alle de nordiske treffene i Norge i alle fall de siste ti årene, sier Lasse Lindström, som hadde kjørt fra Solna utenfor Stockholm. 

   – Vi har vært på en hel del treff siden 2008, sier også den svenske riksordföraren, som er fra Skåne i Sverige. Hun ble valgt i år som leder for den svenske caravanklubben.

Dette er en artikkel fra:


Deltatt i 30 år

Treffet trakk også andre veteraner, som Arve Jensen fra NBCC avdeling Follo, som sammen med kona Anne har deltatt på NCT i 30 år. De to meldte seg inn allerede da klubben het NBCC i 1980, og han var den som den gang dro i gang caramba-kjøring i Norge både i sin lokalavdeling og sentralt i Norge. 

    I år deltok ingen nordmenn under carambakjøringen, men Arve var selvsagt hoveddommer. Under premieutdelingen klokken 21.00 på kvelden var det svenskene og finlenderne som stakk av med alle pokalene og medaljene. 

    Yngste deltaker bak rattet under konkurransen var Jessica Björkroth (18), men hun måtte se seg slått av sin mamma Marjo-Riitta Björkroth. 

 Tre generasjoner: Mormor Merete Berg var på treffet sammen med datteren Maria Berg Bævre, svigersønnen Edvard, og barnebarnene Kristian, Amalie, Elise og Håkon. 

Noen humper underveis

Alt har sin ende og fem dager går fort, og på Nordisk Camping Treff har man også en avslutningsseremoni. Da det 59. nordiske treffet nærmet seg slutt takket Norsk Bobil og Caravan Clubs president alle deltakerne og alle frivillige. 

   – Dette har vært hektiske dager, men også veldig trivelige dager. Selv om det har vært noen humper underveis så håper jeg at dere alle har hatt det bra, og at dere drar hjem igjen med gode minner. Selv har jeg bare møtt på blide og smilene fjes i kvarterene, sa president Berit Seljeseth Osa på avslutningsseremonien.

I kvarterene hadde både små og store det morsomt på ettermiddagene. 

 

Overleverte NCR-flagget

Den norske campingpresidenten takket også delegasjonen fra Finland for flott promotering av sitt nordiske treff, som neste år arrangeres i Kiuruvesi i Finland og som da blir den 60. treffet i rekken.

   Til slutts kulle både NCT-flagget, det norske, finske, svenske og danske flagget ned, og dette skjedde til toner fra en saxofon. Deretter ble NCT-flagget brettet sammen og overlevert til NBCC-president Berit Seljeseth Osa. Hun ga flagget videre til NCR-president Kenneth Björkskog, som igjen overlevert flagget til neste års arrangør Antti Pekka Männistö hos den finske caravanklubben.

 

Finlenderne brukte treffet i Norge til å promotere sitt eget nordiske treff neste år, og Olli Rusi hos SF-Caravan ry håper mange nordmenn kommer til dem.

 

Mange med finske røtter

– Jeg sier takk, og ønsker alle velkommen til Kiuruvesi neste år, sa sjefen for den finske caravanklubben, som i sin tale også trakk fram at mange nordmenn har finske røtter. Han nevnte blant annet skogfinnene i sør, men også nord i Norge er det mange med finske aner og tilflyttede finlendere. 

    Deltar man på campingtreff kan man stifte bekjentskaper fra andre steder og andre land, og arrangementene for barn har som oppgave at barna skal få bli kjent med andre barn.

Torsdag og fredag ble det stekt vafler av 32 liter røre, og hver morgen kunne deltakerne på treffet hente rundstykker hos sine kvarterverter.

Fra den finske leiren strømmet det flere dager vakre toner. 

 

Får kortere vei neste år

– Når vi neste år arrangerer Nordisk Camping Treff i Finland så håper vi at også flere nordmenn deltar i caramba. Både med bobiler og med campingvogn, varslet finlenderne under premieseremonien, men selv om det var mange finlendere på treffet, var det deltakerne fra Lakselv i Finnmark som hadde hatt lengst vei til Arendal. 

   – Vi har kjørt 2.300 kilometer en vei for å få være med på Nordisk Camping Treff, sier Solgunn og Johnny Wagelid, som hadde kjørt fra Finnmark sammen med Edvin og Randi S. Hansen. Alle de tilhører NBCC Region 1 og avdeling Midt-Finnmark, men neste år får mindre enn halve veien. Fra Lakselv til Kiuruvesi er det nemlig ikke mer enn ca. 900 kilometer. 

Caramba går ut på å kjøre mellom kjegler med bobil eller campingvogn på raskest mulig tid. Fra Finland deltok både mor Marjo-Riitta Björkroth og datter Jessica Björkroth (18).

 

Hesteskokasting populært

Siste ettermiddag var det finale i hesteskokasting, som også er en tradisjon på campingtreff og Nordisk Camping Treff. Her kvalifiserte deltakerne seg først til finalen i sine kvarterer. Finalen hadde mange tilskuere, som koset seg på campingstoler i sola. 

   Vinnerne som kunne dra hjem med pokaler var: Tobias Larsen (1. plass), Leon Moe (2. plass) og Ilmari Nummi (3. plass), som deltok i barneklassen. Dameklassen vant May-Lis Norman, Sølvi Frydenlund kom på 2. plassog Anne Routsalainen tok 3. plass. 

   I herreklassen gikk Per-Einar Brustad av med seieren, 2. plass tok Arve Nørjordet og Lauritz Bærheim kom på 3. plass.  

 

Mor og datter Björkroth er ute og sjekker banen før de skal kjøre.

 

Om forkortelsene går litt i surr:

NBCC = Norsk Bobil og Caravan Club

NCT = Nordisk Caravan Treff

NCR = Nordiske Caravan Rådet 

 

For  barna var klatreparken høydepunktet, og foreldre, besteforeldre og frivillige var engasjert for å hjelpe og motivere.

 

Datteren Mia (15) pushet på for å få mamma Mona Paulsen til å klatre i parken, men trening er lurt.

 

 Etter hvert blir utfordringen større, og mor og datter klatrer høyere. 

 

– Det er veldig viktig å ha aktiviteter som fenger barn og ungdom. Dette må vi i Norsk Bobil og Caravan Club bli enda bedre på, mener Mona Paulsen og datteren Mia.

 Lengst vei til treffet utenfor Arendal hadde Solgunn og Johnny Wagelid, som hadde kjørt sammen med Edvin og Randi S. Hansen fra Lakselv.

 

Hesteskokasting er en gammel tradisjon på campingtreff, og mange møtte opp for å få med seg finalen.

 

Bli medlem av Norsk Bobil og Caravan Club. 

 

Se også våre filmer fra treffet, og hør hva motivator Jan Erik Røed sier:


``` ```