Viktig å tenke på før du avregistrerer bobilen

Viktig å tenke på før du avregistrerer bobilen

Publisert av Martine Lorentzen den 11.10.23.

Mange velger å midlertidig avregistrere bobilen og pause forsikringene når bobilen skal lagres for sesongen. Vår samarbeidspartner, Tryg Forsikring, gir deg noen gode råd til hva du bør tenke på.

Hva skjer når et kjøretøy blir midlertid avregistrert?

Når du avregistrerer en bobil som er forsikret hos Tryg, mottar vi en melding fra Statens Vegvesen. Alle dekninger som ikke er relevante blir automatisk avsluttet. Dette er dekninger som ansvar, fører- og passasjerulykke og Trafikkforsikringsavgift til Staten. Øvrige dekninger som kasko, Bobil Ekstra eller delkasko beholdes inntil vi får beskjed fra kunde om å ta dem ut.

Årsaken til at kasko og delkasko ikke meldes ut automatisk, er at bobiler er kostbare kjøretøy som da vil stå uforsikret mot skader som kan oppstå under lagring. Hvis du likevel ønsker å avslutte alle forsikringer i månedene du ikke bruker bobilen din, er det viktig å være klar over risikoen man tar. Dersom det for eksempel oppstår fukt- eller naturskade, tyveri eller brann, kan det fort bli svært kostbart.

Skader kan skje selv når bobilen står lagret

Bobilen kan bli utsatt for skader når den er satt bort for sesongen. Tryg anbefaler derfor at delkasko/kasko beholdes under lagring. Hvis man velger å avregistrere bobilen, er det viktig at man husker å påregistrere den før bobilen tas i bruk. Det er ulovlig å kjøre med et avregistrert kjøretøy, og det kan i verste fall få store økonomiske konsekvenser. Det kan være lurt å sette en gul postit-lapp på rattet når du setter fra deg bobilen for sesongen, og samtidig lager en kalendervarsling rundt tidspunktet du vanligvis tar bobilen i bruk.

Selv om det ikke er påbudt å levere inn skiltene, kan du gjerne ta dem av bobilen og oppbevare dem på et forsvarlig sted. Det fort gjort å glemme at bobilen er avregistrert dersom du ser at skiltene står på. Et godt tips er derfor å fysisk fjerne skiltene under lagring.

 

Viktig å tenke på ved avregistrering av bobil:

  •  Det er ikke lovlig å bruke bobilen når den er avregistrert.
  •  Bobilen skal være låst og plasseres forsvarlig.
  • Bilansvar gjelder også for avregistrerte kjøretøy. Bobilen bør av den grunn ikke hensettes på et sted hvor den kan forårsake skade.
  • Bobilen kan ikke parkeres på gate eller vei, plass eller andre steder som er tilgjengelig for folk flest.
  • Alle som avregistrerer bobilene sine, må informere andre som også har tilgang på kjøretøyet, at den er avregistrert og ikke kan brukes.
  •  Når bobilen skal tas i bruk må man:
    1 - bestille ny forsikring, deretter
    2 - påregistrere bobilen igjen. Forsikringen er ikke gyldig før bobilen også er påregistrert hos Statens Vegvesen.

 Les mer om avregistrering av kjøretøy her.