– Kulderekord i campingvogn-overnatting?

– Kulderekord i campingvogn-overnatting?

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 08.05.23. Oppdatert 30.05.23.

Etter testing av Hakapelitta-vinterdekk i Nord-Finland på 1980-tallet fikk motorjournalistene tilbud om å overnatte i ei Polar-vogn på Vidda utenfor Kautokeino. Den natta var det ekstremt kaldt. 

 

Av Bjarne Vestmo (pensjonist/tidligere motorjournalist)

 

Den pensjonerte motorjournalisten beskriver denne opplevelsen som en av de mest spesielle for hans del, og den dag i dag pleier han selv å si at de var med på å sette «verdensrekord» i kuldeovernatting i ei vanlig campingvogn.  

– Den rekorden er riktignok uoffisiell, men jeg holder fast ved påstanden inntil noen andre forteller om overnatting i kaldere enn 50 minusgrader, sier han til Bobil og Caravan Magasinet.

 

Islagt innsjø i Finland

I Bobil og Caravan Magasinet nummer 2/2023 kan du lese hele historien hans, som startet med kjøring og testing av vinterdekk på en islagt innsjø i Finland sammen med franske journalister. Her ble det også tid til isbading, dampende badstu og vodka-traktering. 

  Deretter gikk turen vestover mot Norge og Kautokeino, men den mest dramatiske hendelsen med en Volvo 244 var at viftemotoren streiket i 40 minusgrader. 

    Da meldte kulden seg momentant, og et tykt islag dekket frontruten før han fikk byttet en overbelastet sikring. Han forteller i artikkelen om unger i Kautokeino som drev og hoppet på ski og i annen lek i 40 kuldegrader, og om kvelden ble det underholdning med joik og opptreden av Masi-jentene i fargerike samedrakter og som den gang var rikskjendiser. 

 

Overnattet i campingvogn

– Jeg takket ja da vi fikk tilbud om å overnatte i en campingvogn. Vi var fem norske journalister som våget å være med, men alle franskmennene takket nei. De ville ikke risikere livet i en blikkboks i polarnatten.

   Jeg var jo selv campingvogn-frelst med vår Adria som vi kjøpte ny i 1978. Jeg hadde opplevd 37 minus utendørs i denne campingvogna uten problemer da vi brukte den i påska hos Odd Håvard Morset i Stugudalen, men da var vi tilkoblet strøm og kunne også bruke el-varme i vogna i tillegg til gassvarmen.

   Da vi denne kvelden kjørte Volvo-ene ut til campingvognene, så sto de midt ute på innsjøen Stuorajávri uten elektrisk strøm. Riktignok dreide det seg om svenske Polar-vogner som i likhet med Volvo reklamerte med at de var «bygd for nordiske forhold». 

 

NRK-programleder

Men fysiske lover kan man ikke gjøre noe med, så han innrømmer at han ble litt betenkt da Polar-folkene ikke fikk liv i Alde-brennerne fordi temperaturen var under 40 minus. Propan nekter som kjent å gå fra flytende væske til gass når det er kaldere enn minus 37.

   Løsningen ble at de tok med seg gassflasker til hotellet og fikk varmet dem opp. Etterpå greide de å få liv i propanbrennerne, som heldigvis sto i gasskassen slik at varmen fra brennerne holdt gasstemperaturen betryggende over 37 speik.

   Bjarne Vestmo forteller i reportasjen som han selv har skrevet at han delte vogn med Bjørn «Eugen» Johannesen, som den gang var programleder hos NRK og en kollega som han beskriver som en morsom type. De to hadde også tidligere reist sammen på en ukes tur til Italia. Før de gikk til sengs denne kvelden i Polar-vogna ut i isødet, fikk de utlever ei flaske whisky som sikringskost mot kulda. 

    – Det ble en underlig natt midt ute på Stuorajávri. Av og til kjente vi at vogna rykket litt til når det knakte i isen, skriver han.

Verdensrekord i campingvogn?

At han kan påstå at det var over 50 kuldegrader sier han skyldes at tre forskjellige termometre ute viste henholdvis - 47, - 49 og - 52 den natten på Stuorajávri. 
     – 52 minusgrader ville imidlertid vært norsk kulderekord, men det hørte vi ingenting om, skriver han, og når det gjelder den offisielle kulderekorden i Norge er det Karasjok som har den med minus 51,4 grader 1. januar 1886.
   – Så vi satte norsk kulderekord i campingvogn-overnatting, det er jeg rimelig sikker på. Kanskje også verdensrekord - inntil det motsatte er bevis, fastslår han. 

 

Bildetekst: – Her sover vi godt og varmt i campingvogna, skriver den pensjonerte motorjournalisten Bjørn Vestmo, som vi ser sammen med den tidligere NRK-programlederen Bjørn "Eugen" Johannesen. Foto: Privat

    

Du kan lese hele artikkelen i Bobil og Caravan Magasinet nummer 2/2023, som er å få kjøpt i løssalg i butikker og kiosker over hele landet som selger magasiner. Du kan også få bladet tilsendt ved å melde deg inn som medlem hos Norsk Bobil og Caravan Club: Bli medlem i dag (klikk her)