Viktig om forsikring og utleie

Viktig om forsikring og utleie

Publisert av Martine Lorentzen den 28.06.22. Oppdatert 22.11.22.

Tekst: Codan Forsikring

Vurderer du å leie ut bobilen eller campingvognen i sommer bør du sjekke forsikringen din nøye.

Privat utleie av kjøretøyet dekkes vanligvis ikke av forsikringen. Konsekvensen er reduksjon eller bortfall av erstatning ved en skade.

-Dette er viktig å være klar over i sommer, sier skadesjef Andrea Lervik Lystad i Codan Forsikring. - Vi skjønner at det er fristende å tjene noen penger ved å leie ut campingvognen eller bobilen, men det kan koste mer enn det smaker hvis uhellet er ute, sier hun.

En bobil har andre kjøreegenskaper enn en personbil. Det er uvant for mange å kjøre stor bobil, eller ha campingvogn på slep. - Leier du ut kjøretøyet privat, tar du med andre ord en stor sjanse. Du vet sjelden om leietakeren har den erfaringen som skal til for å kjøre trygt nok, sier skadesjefen.

Her kan du lese om forsikringstilbudet fra Codan Forsikring

Uvant for mange

Det er uvant for mange å kjøre stor bobil, eller ha med campingvogn. Ta derfor noen gode prøveturer før ferieturen begynner. Dette bør du øve på:

Mer plass

Husk at du har med en lang bil å gjøre og at du trenger mer plass. Dette gjelder særlig i svinger, på smale veier, ved rygging og parkering. Bensinstasjoner ligger ofte på små områder som krever en skarp sving. Akkurat som lastebiler og minibusser tar disse kjøretøyene mer plass både i bredde og lengde. Det betyr at sikkerhetsmarginene blir mindre, spesielt på smale tofeltsveier.

Start og stopp

Det kan ikke understrekes nok at en bobil er stor og treg til det meste. Den stopper ikke raskt, akselerere ikke raskt, og den svinger ikke unna raskt. Forsøk på unnamanøvrering med en bobil i en nødsituasjon vil ofte mislykkes. Der tre sekunder gjelder for vanlige personbiler til bilen foran, bør denne økes til fem sekunder når man kjører bobil.

Oppover og nedover

Bobiler er ikke kjent for god kraft i motbakkene. De vil kunne overopphetes i lange bratte bakker. Løsningen er å bremse ned, skifte til et lavere gir og sjekke temperaturmåleren jevnlig for å unngå at motoren koker.

I nedoverbakker kan bremsene lett overopphetes og gi dårlig effekt. Husk derfor å holde igjen farten ved å skifte til et lavere gir. Vær tålmodig og ta hensyn til annen trafikk. Kjør inn til siden og slipp frem trafikken bak deg.

Sikt

Mange bobiler og biler med campingvogn har ingen sikt bakover bortsett fra i sidespeilene. Lær deg å bruke dem mye, for du er helt avhengige av dem. Vær spesielt klar over at blindsonene på disse kjøretøyene er svært store. Og for å vite hvordan du ligger i veibanen, se i høyrespeilet. Ser du ikke den langsgående stripen, er du for langt til høyre. En av de vanligste skadene med bobil eller campingvogn er nettopp utforkjøring, så følg med hele tiden.

Løse ting i bilen

Løse ting i en bil kan være livsfarlige i en kollisjon. Ved en bråstopp blir en gjenstand minst 30 ganger tyngre på grunn av kraften farten gir. I en bobil er det ofte mange ting som ikke er festet. En grunnregel er at alt løst i bilen skal festes. Har du passasjerer bak, ta bort bordet.

Husk også at verdisaker Ikke bør ligge i bobilen eller campingvognen når du ikke er til stede. Tyveri skjer når du minst aner det.

Kom trygt fram

Ta deg god tid og nyt kjøringen. Husk du er på tur med familien og skal kose deg. Bruk sikre kjøreteknikker så kommer du trygt fram.

Hold alltid fartsgrensen og kjør defensivt. Som sjåfør i en bobil eller bil med campingvogn må du ha full konsentrasjon på veien hele tiden. Sørg for å være godt uthvilt, ta pauser og helt til slutt: Ikke glem at alle i bilen må bruke bilbelte under kjøring.

God Norgesferie!