FRA STØV OG ASKE

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 01.06.23. Oppdatert 15.06.23.

Wrocklaw i Polen er byen som gjenoppsto etter armageddon. Da kanonene stilnet i mai 1945 lå den gamle tyske byen Breslau i ruiner. Forsvart av fanatiske nazister ble byen skutt til støv og aske. 

 Av Bjarne Eikefjord

 

I dag smiler byen med sjarm til besøkende. Vakre restaurerte bygninger, kulturtilbud og et mylder av muligheter for opplevelseshungrige turister. 

Fra Berlin via Cottbus til Krakow går en av de siste originale autobahn, som ble bygget av det tyske naziriket før det gikk under i flammer og ødeleggelser i 1945. Denne veien går der fortsatt, og hadde inntil for få år siden det originale betongdekket fra 1940.

 

Wroclaw sentrum. Her ser vi gamlebyen med markedsplassen. Foto: Polsk Turistbyrå

 

Gjenoppbyggingen

Omtrent midtveis ligger Wroclaw, tidligere Breslau, som under Potsdam-konferansen i 1945 ble polsk, da Polen ble skjøvet vestover til Oder-Neisse linjen, ut fra et kart tegnet av Josef Stalin og Winston Churchill under et noe fuktig møte i Moskva en oktoberkveld i 1944. Hele Schlesien med delstatshovedstaden Breslau havnet dermed bak Polens grenser og det senere Jernteppet. 

 Etter at polakkene hadde drevet den gjenværende tyske befolkningen ut av Wroclaw og inn i det resterende Tyskland, og fylt opp byen med polakker som i sin tur ble kastet ut av de tidligere østområdene av sovjeterne, startet de gjenoppbyggingen.  Det må ha vært en enorm oppgave, for bilder fra bymuseet viser trøstesløse hauger av mursteiner og utbrente bygningsskjeletter i det som tidligere var en by preget av tysk arkitektur.

 De valgte å pietetsfullt gjenoppbygge den sentrale bykjernen i tro kopi av det som var tidligere. Det betyr at det i dag er en «tysk» middelalderby som ønsker oss velkommen til denne delen av Polen. Det er nesten ikke til å tro at de vakre og rikt utsmykkede bygningene er møysommelig gjenreist fra ruinhauger, når vi i dag kan beskue en unik by i europeisk sammenheng, med arkitektur som har bøhmiske, østerrikske og prøyssiske røtter.

 

Ved innkjøringen til byen ligger bygninger som overlevde krigshandlingene, men som er reparert

 

Stort torg

Midt i det som omtales som «Gamlebyen» ligger et stort torg. Midt på torget ligger et kvartal med typiske middelalderhus, og det hele er omkranset av flott restaurerte husrekker. Torget, Rynek, ble anlagt allerede i middelalderen rundt 1200 tallet. Bygningene i sentrum ble i sin tid bygget for de mer velstående, og omfatter også det staselige rådhuset i gotisk stil fra første tidsepoken. Selv om en rekke gater fører inn til torget, er dette for lengst gjort bilfritt og tilrettelagt for besøkende.

 Restaurantene har utseservering i sommerhalvåret, og i rådhuskjelleren finnes en middelalderrestaurant, som faktisk har vært i sammenhengende drift i 700 år. Da med unntak av krigsavslutningen og gjenreisingsperioden. Det hele vitner om en sterk polsk vilje til å ta vare på sin historiske kulturarv, noe som også vises i byer som Warzava, Gdansk og Krakow.

 

 

Kirkene ble restaurert

I kommunisttiden var ikke religion noe tema, men polakkene har alltid vært katolsk religiøse. De har også restaurert et stort antall kirkebygg, som i dag framstår i fordums prakt. Like ved en av de større katedralene ligger for øvrig det tidligere erkebiskoppalasset, som i dag er museum. Ikke langt unna ligger også et flott akvarium, hvor en undervanns tunnel av glass sikrer de besøkende nærkontakt med havets skapninger. Selve Wroclaw ligger for øvrig på noen øyer, knyttet sammen med nye og gamle broer. 

 Litt utenfor sentrum, eller Gamlebyen, har det vokst fram en moderne by. Der finner man også mange stilarter, fra kommunisttidens Stalin-blokker, til moderne forretningspalasser i glass, stål og betong. Den gamle arkitektskolen er videreført, og ikke sjelden kan man finne studenter ivrig opptatt av å tegne og måle opp gamle bygg og fasader.

Den gamle universitetsbygningen ligger idyllisk til ved bredden av en av de små innsjøene som omkranser bykjernen. Like i nærheten finner vi også Århundrehallen fra 1911, som i 2006 ble oppført på Unescos liste over Verdensarven. Hallen var et pionerarbeid innen moderne betongbygninger, og har dannet skole for tilvarende bygninger andre steder. Den var en av de få overlevende bygninger fra krigen, og er et landemerke med sin enorme sirkelformede dom basert på en firearmet grunnstruktur. 

 

Noen steder er de opprinnelige bygningene bevart. Dette er et minnesmerke fra 1905 som fortsatt har tydelige spor etter brannstormene for 77 år siden.

 

Handelsby

Wroclaw har gjennom historien vært en viktig handelsby i Europa. Byen oppsto sannsynligvis opprinnelig som en festning der den såkalte rav-ruten og den gamle øst-vest kongeveien, Via Regia, møttes. Rav var en verdifull handelsvare gjennom hele middelalderen, og kom i hovedsak fra landene ved Østersjøkysten.

Etter et ubehagelig møte med Djengis Kahns mongoler, som brente ned hele byen, ble den gjenoppbygget i 1241 og fikk da utformingen den har i dag. Viktigheten av byen økte, da den ble en del av Magdeburlovene og medlem av Hansa-forbundet. Dermed ble det også knyttet forbindelse til norske byer som Bergen og Tønsberg, som også var Hansa-byer.  

 Ikke langt fra markedsplassen, ligger det berømte Raclawice-panoramaet. Det ble åpnet i 1985, og presenterer et enormt maleri som skildrer den polske armeens seier over russerne i nabolandsbyen, Raclawice. Over 114 meters lengde, i en rund bygning, skildres slaget, ikke ulikt det som finnes i Waterloo i Belgia, og som skildrer Napoleons nederlag der i 1815. Rett ved siden av finnes Aula Leopoldina som er rikt utsmykket med statuer og malerier på tak og vegger. Byen som i årene etter 2. verdenskrig reiste seg etter sitt armageddon, har således mye å by på for besøkende. Campingplasser med god standard er det flere av.

Byen er blanding av nytt og gammelt. 2/3 deler av alle bygninger ble jevnet med jorda av sovjetisk artilleri i 1945.

 

Ved innkjøringen til byen står også et russisk krigsminnesmerke med to T-34 stridsvogner. Her kan man også se bygninger som overlevde krigshandlingene, men som har blitt reparert. Selve byen består derfor av en blanding av nye og gamle bygg. 

  Polakkene har pietetisk gjenoppbygget husrekkene rundt den store, åpne markedsplassen ut fra tidligere fotografier og tegninger. I de senere åre er også mange kirker restaurert til fordums storhet. 

 

Polakkene er katolske, og mange kirker er blitt restaurert. 

 

Husrekken rundt den åpne markedsplassen er gjenoppbygget ut fra gamle fotografier og tegninger. 

 

Litt av gatebildet langs markedsplassen, disse husene er alle ytre enn 75 år, men ser ut som originale middelalderbygninger.

 

Her sitter tre arkitektstudenter og gjør markarbeid i denne spesielle byen. 

 

Her ser vi nye bydeler bygget i både glass og betong.

 

 Her ser vi et av de store «palassene», som er omkranset av markedsplassen i den polske byen. 

 

Her ser vi fontenen foran det tidligere byslottet. 

 

Når man først er på besøk kan man også besøke den undersjøiske glasstunnelen i akvariet, som gir nærkontakt med havets skapninger.

 

Slik så det ut en gang i byen, viser dette kolorerte bildet. Dagens Wrocklaw er verd besøket.