Bli med på historisk grunn

Bli med på historisk grunn

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 11.02.23. Oppdatert 07.03.23.

Eidsvollsbygningen har alle nordmenn hørt om, men har du aldri besøkt det viktige stedet for Norges selvstendighet er det kanskje på tide. Bobil og Caravan Magasinet ble før jul med historieformidler Inger Elin Dønnum Bjørnstad inn på omvisning.

 

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN (tekst og foto)

 

Dette er en artikkel fra:

 

Om du kommer kjørende med bobil, eller har campingvogn hengende etter bilen, er det lett å finne parkeringsplass rett nedenfor bygningen. Eller du kan ta buss eller tog fra Oslo. Inne i bygningen tar historieformidleren oss med tilbake til årene da Napoleonskrigene raste, og Norge var union med Danmark. 

   Danskekongen Fredrik VI, som var alliert med Frankrike, førte Danmark og Norge med på den tapende siden i Napoleonskrigen. Sveriges kronprins Carl Johan ønsket at Norge skulle havne på svenske hender, og som takk for krigsinnsatsen mot Napoleon, og i Kieltraktaten som ble underskrevet 14. januar 1814 ble kongen av Danmark tvunget til å overgi Norge til kongen av Sverige.

 

Fra vinduene i den gamle historiske bygningen kan man se ut på grava til nordmannen og forretningsmannen Carsten Anker, som altså er en sentral person i Norges historie. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

 

Nordmannen og forretningsmannen Carsten Anker, som var eieren av den storslåtte bygningen på Eidsvoll og Eidsvoll verk, var personlig venn med danske prins Christian Fredrik, som var stattholder i Norge. Da stormaktene støttet kravet om å overgi Norge til Sverige søkte han råd hos Norges fremste stormenn på et møte på Eidsvoll verk.

   Her ble det bestemt at man skulle kalle inn til en nasjonalforsamling for å erklære Norge som fritt rike, forme en grunnlov og velge en konge. 

I dette rommet foregikk det et viktig møte, som ble svært viktig for Norges frihet og historie. Husker du hva? Foto: Bjørn Egil Jakobsen

 

– Noen ville ha full frihet andre støttet union med Sverige, fortalte historieformidler Inger Elin Dønnum Bjørnstad med stor innlevelse om den kjente og viktige Norges historien da Bobil og Caravan Magasinet var innom før jul.

Du kan lese hele historien fra vårt besøk på Eidsvoll i vår utgave nummer 1/2023, som nå er sendt ut til alle våre medlemmer og som er å finne i løssalg på butikker og i kiosker over hele landet. 

 

Besøker du Eidsvollsbygningen får du fortalt både den viktige historien og vist rundt i den historiske bygningen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

 

Les hele artikkelen i vårt magasin nummer 1/2023:

 

Annonseplass:

Bli medlem hos Norsk Bobil og Caravan Club, og få magasinet i posten: