Bruk telefonen som GPS

Bruk telefonen som GPS

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 21.08.23. Oppdatert 23.08.23.

Når du legger inn i appen ruten som du skal kjøre får du meldinger om stengte veier, veiarbeid, viktige meldinger, rasteplasser, og kjører du bobil eller med campingvogn så legger du inn bobilens/campingvognas høyde så unngår du veier hvor bobilen eller campingvogna blir for høy. 

 

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / bjornegil@nbocc.no

 

 Andre funksjoner er trafikkmeldinger, webkamera og værstasjoner. For de som trekker campingvogner, eller kjører bobiler og tyngre kjøretøy, er høyde- og vektbegrensninger som finnes på flere veier nyttig informasjon.

   For ruteplanleggeren hjelper deg med å finne en lovlig rute basert på høydebegrensningene og bruksklasser. Du finner appen både på App Store og Google Play. Søk etter Vegvesen trafikk. 

 

Søk etter vegvesen trafikk i App Store eller Google Play.

 

Appen er gratis

De siste årene har mange av oss allerede brukt nettopp mobiltelefonen som GPS når vi er ute å kjører. Noen koster penger. Andre er gratis. Både Apple og Google tilbyr gode GPS-apper, som også varsler når det blir kø og trafikken går sent på den ruten du har lagt inn.

Det finnes mange navigasjonsapper, og TomTom GO Navigation er for eksempel en tjeneste som jeg selv har brukt tidligere, men både den og andre GPS-tjenester koster noen kroner å bruke. 

Vegvesenets trafikk-app er gratis, men den har bare kart over Norge. Vegvesenets trafikk-app gir informasjon om noe skjer mens du er på vei fra A til B, eller i et område som du har merket av i kartet som du vil ha informasjon fra. Her finner man også webkamera og værstasjoner, og da kan du når vinteren kommer for eksempel se hvilket føre det er på de stedene du skal. 

 

Mye av trafikken nordover går for eksempel via Kongsvinger inn i Sverige, og kjører man bobil eller med campingvogn er det greit å få varsel om høydebegrensningen på Masterudveien før det er for seint. 

 

Har tenkt på tungbilsjåfører

En av de viktigste oppgavene til appen er imidlertid å vise nyttig informasjon til tungbilsjåfører. Så her finner de også døgnhvileplasser, og noen av de har kamera og bildegjenkjenning som viser ledig kapasitet (tjenesten utvides), og ruteplanlegger hjelper altså med å finne en veirute basert på høydebegrensninger.

Appen viser vei til rasteplasser, og det angies hvor mange oppstillingsplasser som er satt av til store kjøretøy, hvilke som har toalett, uteplasser, uteplasser og til og med gir tilgang til strøm. Flere av rasteplassene har tømmestasjon for bobilenes toaletter, men de har vi ikke klart å finne i den nye trafikkappen. 

 Hovedregelen er at hovedrasteplassene skal være tilgjengelige for alle typer kjøretøy som er tillatt på den tilhørende veien, men husk at sjåførene av vogntog og andre store kjøretøy er pålagt hviletid. Så vis hensyn. Mange av sjåførene er på veiene for å frakte mat og varer til oss alle over hele landet. La de få sove. 

 

Appen loser deg vekk fra jernbanebrua dersom du har lagt inn at kjøretøyet ditt er høyere enn 2, 7 meter. 

 

Du får også opp melding om stengte veier ved skader på veinettet.

 

Bobil og Caravan Magasinet nummer 4/2023 sendes nå ut til alle medlemmer av Norsk Bobil og Caravan Club.

Bli medlem og betal med vipps i dag. Så pakkes og sendes magasinet hjem til deg også: https://www.nbocc.no/innmelding/