Frykter solen ikke tas på alvor

Frykter solen ikke tas på alvor

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 30.03.23.

påsken kommer mange til å sitte og kose seg i solveggen på fjellet, ved sjøen eller i byen, men like sikkert som at påsken kommer fryktes det at mange nordmenn ikke tar solen på alvor.

Av BJØRN EGIL JAKOBSEN / epost: bjornegil@nbocc.no

 

I en pressemelding ber farmasøyt Stig Henning Pedersen hos Farmasiet om at nordmenn må forstå hvor viktig det er å smøre seg, og at man lærer seg forskjell på UVA- og UVB-stråling. 

På oppdrag for Farmasiet utførte YouGov nylig en undersøkelse hvor nærmere 300.000 nordmenn oppgir at de ble solbrent i påsken i fjor. Flest solbrente finner vi i aldersgruppen 18-20 år, hvor hele 18 prosent svarte at de ble solbrent i fjor. I fjor falt påsken senere enn i år og med dertilhørende sterke UV-stråler.

 

 

Manglet ikke på advarsler

 

Farmasøyten er lettere oppgitt over tallene, og håper ikke nordmenn tar enda lettere på det i år, selv om påsken er tidligere.

 – Det manglet ikke på advarsler og anbefalinger om å ta sine forholdsregler i fjor. Selv om UV-strålingen denne påsken ikke kommer opp mot nivået vi hadde i fjor, er det all mulig grunn til å være føre var. Vinterblek hud blir lett solbrent, og det er ofte når man bare er utendørs – uten at man egentlig hadde tenkt å sole seg – at man gjerne blir brent, påpeker han. 

Farmasiet mener undersøkelsen også avdekker at nordmenn har ganske lav kunnskap om sol og solkrem, og at mange myter får leve i beste velgående.

 – At nordmenn fortsatt glemmer å smøre seg (12 prosent) og at 25 prosent av menn (mot 12 prosent kvinner) mener de må bli påmint å bruke solkrem, er dessverre ikke noe nytt. Mer bekymringsfullt er det at mange fortsatt ikke vet forskjell på UVA- og UVB-stråling, sier Pedersen. 


 – UVB-stålene går ikke gjennom skydekke, vinduer og bilruter, men det gjør derimot UVA-strålene. Sistnevnte er dermed aktive hele året, og siden man ikke merker disse strålene kan de være ekstra utfordrende, forklarer Stig Henning Pedersen. 


– Kan være ekstra utfordrende

I undersøkelsen svarer nemlig 39 prosent at de tror UVA-stråler gjør oss solbrente.

– UVB-stråler er det folk flest har et forhold til, for disse strålene merker man ved at man blir brun og brent. UVB-stålene går ikke gjennom skydekke, vinduer og bilruter, men det gjør derimot UVA-strålene. Sistnevnte er dermed aktive hele året, og siden man ikke merker disse strålene kan de være ekstra utfordrende, forklarer Pedersen. 

 En annen myte som har forvirret nordmenn, er hvorvidt man kan bruke gammel solkrem. 27 prosent mener at den ikke lenger gir beskyttelse. Pedersen mener det er en sannhet med modifikasjoner og oppfordrer folk til å ta en påskesjekk av solkremen fra i fjor.

– Bedre med gammel solkrem

– Lukter den greit og ser grei ut kan du mest sannsynlig bruke den. Om den har vært åpnet mer enn et år, garanteres det imidlertid ikke lenger for solfaktoren. Det er likevel bedre å bruke en litt for gammel solkrem enn å ikke bruke solkrem i det hele tatt, fortsetter Pedersen, som konkluderer med at lav kunnskap og slurving med solkrem kan føre til skadet hud og plager senere i livet.

– Det er dessverre ikke uten grunn at Norge er i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, så jeg håper folk er forsiktige med sola i påsken, er oppfordringen, sammen med noen solvettregler fra Kreftforeningen.

 

Annonser i Bobil og Caravan Magasinet selges av:


 

Solvettreglene:

1.   Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

2.   Bruk klær og skygge som beskyttelse

Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

3.   Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte

Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.