Humørspredere på hjul

Humørspredere på hjul

Publisert av Bjørn Egil Jakobsen den 16.01.23.

Folk smiler, gir tommel opp og vil gjerne se på både bil og vogn når Rolf Arne og Berit Lystad dukker opp på campingplasser og veterantreff, men i vinter er ekteparets gamle Volvo Amazon og Poletta-campingvogn parkert.

Tekst/foto: BJØRN EGIL JAKOBSEN

 

Ekteparet fra Sør-Odal kjører «gammal Ama, gammal Ama, gammal Amozooooon med terninger foran», som Øystein Sunde synger i den like kjente sangen om bilen som var en populær ungdoms- og rånebil da ekteparet selv var unge. 

   Volvo Amazon er en ekte klassiker, og ikke nok med det. Bak veteranbilen henger parets polskproduserte campingvogn Poletta, som igjen er en av campingklassikerne. 

 

Dette er en artikkel som står på trykk i nr 6/2022, som enda ligger ute:

 

Veterandager på Eidskog

Under veterandagene på Magnor Travbane i Eidskog i juli i fjorsommer, fikk man gjensyn med mange flotte veteranbiler, veteranlastebiler, veterantraktorer og veteranmopeder og veterancampingvogner som sto utstilt på rekke og rad.

   Mange av kjøretøyene ble også kjørt rundt på travbanen og vist fram for publikum i fart, og for Bobil og caravan Magasinet er det selvsagt kjøretøy relatert til camping, telt, campingvogner og slikt som vi skriver om, og blant mange blankpolerte VW boble, Opel, Ford og flere andre merker, vekket en rød Volvo Amazon 1969 modell og rød campingvogn fra 1977 interesse.

Ekteparets Volvo Amazon og campingvogn.

 

Nostalgi og gamle minner

Mange er opptatt av motorer, hestekrefter og det som var spesielt, tøft og unikt med de ulike bilmerkene den gang. Det er selvsagt like kult og oser nostalgi i dag, men mange har kanskje en egen favoritt fra ungdomstida og som hos noen også vekker gamle minner.

    Selv lærte artikkelforfatteren å kjøre bil på 1980-tallet med Volkswagens klassiker bobla, arvet etter sin far veteranmopeden Suzuki FZ 50, og minnes fra oppveksten både Volkswagens buss og varebiler fra 1960-tallet og 1970-tallet. På veterandager får man som regel også gjensyn med biler og kjøretøy som både slekt, naboer, foreldre til venner og andre kjørte rundt i for noen tiår siden, men tilbake til Amazon-klassikeren fra 1969 og ekteparet på Skarnes.

Faksimile: To av sidene med bilder fra Magnor, som er på trykk i magasin nummer 6/2022.

 

Gammelvala i Arvika

Etter veterandagene møtes vi hjemme hos dem. De har da rukket å være på flere andre treff og campingturer og høsten har kommet, og nå er bil og vogn parkert for vinteren.

    – Vi deltok også på Gammelvala i Arvika i Sverige i sommer, forteller Rolf Arne Lystad. Gammelvara betyr «den gamle verden», og lokker hver sommer over 35.000 besøkende.

   Også her finner man utstilling med gamle veteranbiler, og i Sverige finnes det langt flere av 1960-tallets Volkswagens busser som man gjerne finner flere av utstilt her, men dette arrangementet er også en «tidsreise 150 år tilbake i tiden» med elementer fra eksempelvis gamle handelsboder, gamle maskiner, og man får innblikk i gamle husflidsmetoder, karving av ull, baking, matlaging og andre sysler fra gammelt av. 

Det var mange flotte gamle biler på veterantreffet på Magnor i fjor.

 

Blir lagt merke til

Til tross for stor «konkurranse» fra mange titalls unike gamle kjøretøy, er uansett en rød gammel Volvo Amazon med samme rødfarge på campingvogna bak, et blikkfang som blir lagt merke til. Det kan eier Rolf Arne bekrefte. 

   – Det er veldig mange som kommer for å se på både bilen og campingvogna. Vi blir veldig populære når vi kommer kjørende med Volvoen. Spesielt når vi har med campingvogna. Dette syns folk er morsomt, smiler veteranbileieren, som sammen med kona har kjørt ca. 5000 kilometer i sommer.

   Den polske gamle vogna har de selv bare hatt i fire år, men han forteller at de har gått over hele vogna, trukket den om innvendig, satt inn nytt gulvbelegg og byttet puter. 

@

Gamle lastebiler med campingvogn på planet, så vi også på treffet.

 

Smil og tommel opp

– Vogna fungerer veldig bra. Vi har koketopp med to gassbluss, kjøleskap som også går på både 12 volt, 220 V-strøm og gass, og er derfor ikke avhengig av å bo på campingplass med strøm, forklarer han. 

   De to har i sommer også vært på treff i Elverum, og også her fikk den røde Volvoen og campingvogna oppmerksomhet, og mange ville se nærmere på dem. 

   – Når man kommer kjørende med de her møter vi bare på blide folk. Det er smil, tommel opp og hyggelige kommentarer, men kommer jeg kjørende med min Mercedes er det nesten motsatt. Det er i alle fall sjelden man da ser at folk smiler og vinker til deg i trafikken, ler Rolf Arne Lystad. 

Bli medlem i dag:

... og få tilsendt Bobil og Caravan Magasinet gratis.

 

Dette er en artikkel fra:

Tips oss: bjornegil@nbocc.no