Husk propanvettreglene når du camper

Husk propanvettreglene når du camper

Publisert av Martine Lorentzen den 17.11.22.

Fra venstre: Kai Arne Trollerud (Linde Gas), Per Haakaas (Olberg Camping), Anita Hokholt Engh (NBCC), Tommy Østli (Kroken Caravan). Tatt under sendingen til God Morgen Norge 27. mai 2020.

Tekst: Linde Gas/AGA

Denne sommeren blir som kjent ganske annerledes enn vi er vant med. I år vil rekordmange nordmenn sette seg bak rattet enten i en bobil eller med en campingvogn på slep for å oppleve Norge. Mange er førstegangs-campingturister og kjenner kanskje ikke til alt man må passe på – propanvettreglene for eksempel?

Det blir mange som kommer til å ta ferie hjemme i Norge, og ifølge Norges Bobil og Caravan Club, forteller bobilforhandlere om en kraftig økning i etterspørselen av bobiler.

Det er nok en indikasjon på at det er flere som har fått øynene opp for campinglivet, og at sjansen er stor for at det er en del uerfarne campingturister der ute. Ved inngangen til 2019, var det registrert nesten 50 000 bobiler i Norge (SSB.no) - og ifølge OFV (Opplysningskontoret for veitrafikken) var det i september 2019 registrert ytterligere 5 569 bobiler - en økning på 11,2%.

Dette bekreftes langt på vei av selger og coach hos Kroken Caravan AS i Oslo, Tommy Østli. – Slik det ser ut nå, har vi en økning på ca. 40% sammenliknet med samme periode i fjor. Det er merkbart flere nye kunder som ikke har innbytte, men som kjøper bobil og campingvogn for første gang, sier han.

Anita Hokholt Engh, fagsjef i Norges Bobil og Caravan Club, opplever også økt pågang: - Vi kan trygt si at vi har fått mye å gjøre, ja. Henvendelsene renner inn, og de fleste lurer på hva de bør tenke på før de skal planlegge ferien i bobil eller campingvogn. De ønsker trygghet!

Gasstest og 3 meters avstand

I år feirer forøvrig Norsk Bobil og Caravan Club 60 år, så det blir ekstra stas når så mange velger campingferie i år. – Norge er et fantastisk land å feriere i, og fasilitetene på campingplasser og veiene har utviklet seg mye siden vi ble etablert i 1960, sier Hokholt Engh.

- Samtidig er det mange som ikke kjenner til campinglivets uskrevne regler og etikette, understreker hun.  – En av disse er at det skal være minst 3 meter mellom bobil eller campingvogn. Dette er for å redusere sjansen for spredning av brann, dersom dette skulle oppstå.

Tommy Østli anbefaler alle sine kunder om å ta en gasstest i sin bobil eller campingvogn annethvert år. – Samtidig vil jeg anbefale at man stenger av gassanlegget om natten inni bodelen eller ute ved gassflaskene når gassanlegget ikke er i bruk, sier han.

Propan er trygt

Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetanseansvarlig i LindeDe fleste campingvogner og bobiler bruker propan til oppvarming og matlaging, og man skulle jo tro at det kan være skummelt med gass i bobilen, men Kai Arne Trollerud, sikkerhets- og kompetanseansvarlig i Linde, understreker at det er mye som skal til for at det skal gå galt med propan. – Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer det etter forskriftene er du trygg, sier han.

 - Likevel, uhell kan skje, og det er derfor viktig å vite hvordan man håndterer propan.

 Propan er tyngre enn luft og faller ned mot gulvet. Skulle det oppstå lekkasje i bobilen din, skal denne være såpass godt ventilert at det ikke blir farlig. –  Husk å sjekke alle koblinger og slange før du bruker utstyret, understreker Trollerud. – Dette kan du lett sjekke om du for eksempel bruker en lekkasjespray. Og skulle uhellet være ute; skru av gasstilførsel med en gang og luft godt ut.

Husk propanvettreglene

 En god idé kan være å sjekke propanvettreglene. Visste du for eksempel at propanflasken ALLTID skal stå? Også under transport? – Dette er fordi at sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut gass hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger, vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, som i verste fall kan antennes, sier Trollerud.

 -Vi anbefaler alle å lese igjennom propanvettreglene, og gjerne henge dem opp slik at de er lett tilgjengelige, legger Trollerud til.

 Vet du forresten hvor mye propan det er lov å oppbevare hjemme eller på hytta? Det er ikke ubegrenset: - Man kan ha opptil 55 liter propan inne i bolig eller hytte, forklarer Trollerud. – Men har man oppbevaringsplass som for eksempel en bod eller garasje, kan man lagre totalt opptil 90 liter, sier han. - Og er man redd for å gå tom for propan, har vi i Linde plassert ut over 180 propanautomater med AGA propan, så man trenger ikke bekymre seg, avslutter Trollerud.

 Følger man reglene og håndterer utstyret på riktig måte, vi du og de du reiser sammen med få en super ferie.

PROPANVETTREGLENE

1. Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret.
Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.

2. Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger.
Propanslangen skal være merket etter europeisk norm, EN 3821. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. Linde anbefaler at slanger skiftes minimum hvert 3. år. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Steng regulatoren i bobil, grill, båt eller komfyr, og åpne ved flaskeventilen slik at det blir et overtrykk inne i slangen og koblingene. Spray såpevann, eller egnet lekkasjespray som er å få kjøpt i faghandelen på slangen og koblingen. Blir det bobler må tiltak utføres.

3. Bruk kun CE-merket propanutstyr.

4. Ikke utsett flasken for kraftig varme.
Alle AGA propanflasker som Linde leverer har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning, slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca. 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen.

5. Propanflasken skal alltid stå.
Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil ikke nødvendigvis avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan i verste fall eksplodere.

6. Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn.
Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.

7. Etter bruk, koble regulatoren fra flasken.
Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid anbefaler Linde at regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.

8. Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske.
Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske for sikkerhets skyld.

10. Du kan oppbevare inntil 55 liter propan inne i boligen din, samt totalt 90 liter i uthus, garasje eller liknende.